Header Logo

Creșterea Chiriilor în România și Factorii Care Contribuie


Creșterea Chiriilor în România și Factorii Care Contribuie

 

În România, costul chiriilor pentru apartamentele din marile orașe înregistrează o ascensiune semnificativă. Într-un interval de 12 luni, chiriașii din București au constatat o majorare de până la 15% a prețurilor pentru locuințele în care locuiesc.

Situația este similară și în alte orașe precum Brașov, unde majorările au depășit 18% pentru unele tipuri de apartamente, și Constanța, unde prețurile au crescut cu 22%. Iată care sunt factorii ce stau la baza acestor creșteri.

• Daniel Crainic, Chief Marketing Officer la Imobiliare.ro, a explicat că această creștere accelerată a chiriilor a fost resimțită datorită unei scăderi tot atât de rapide în perioada pandemiei, când chiriile au înregistrat o scădere de 20%-30%. În anii 2021 și 2022, s-a reușit recuperarea pierderilor, iar în 2023, chiriile au continuat să crească, determinate de o reducere semnificativă a ofertei și menținerea cererii la un nivel înalt.

Unul dintre factorii principali care au influențat creșterea chiriilor este legat de faptul că oamenii au cumpărat mai puține apartamente, ceea ce a dus la o scădere a numărului de locuințe disponibile pentru închiriere.

De asemenea, numărul investitorilor care achiziționau proprietăți pentru a le închiria a scăzut, iar livrările de noi locuințe pe piață au fost mai reduse.

În orașe precum Brașov și Cluj-Napoca, oferta totală de apartamente a scăzut, iar numărul de proprietăți noi introduse pe piață a înregistrat, de asemenea, scăderi semnificative în ultimele trimestre. Aceasta a condus la o restrângere a ofertei pe piața chiriilor.

Pe lângă aceste aspecte, schimbările fiscale, cum ar fi eliminarea cotei forfetare de 40% și recalcularea impozitului pe veniturile din chirii la venitul brut, au avut, de asemenea, un impact direct asupra prețurilor. Proprietarii au trecut de la un impozit de 6% la 10%, iar plafonul pentru contribuția de sănătate s-a redus. Aceste modificări fiscale, împreună cu inflația menținută la niveluri ridicate, au adăugat presiune asupra prețurilor chiriilor.

Astfel, proprietarii de locuințe închiriate calculează acum randamentul și își ajustează prețurile pentru a acoperi inflația și noile taxe impuse. În condițiile unei cereri ridicate, aceasta a contribuit la creșterea chiriilor în marile orașe precum București, Cluj-Napoca, Brașov, Constanța și altele.

În concluzie, piața chiriilor în România se confruntă cu o creștere semnificativă, iar chiriașii din marile orașe trebuie să se adapteze la aceste schimbări, având în vedere factorii complexi care determină această evoluție.

 

Surse: Imobiliare.ro