Bloguri Recente
Citește noutățile Dixiflor pentru a rămâne la curent cu informațiile de pe piața imobiliară
Cu toate că investești în cele mai bune materiale pentru construcția și amenajarea locuinței, există o serie de riscuri pe care nu le poți controla, cum ar fi dezastrele naturale, cutremurele, inundațiile și incendiile. Ce e de făcut, în aceste situații, pentru a-ți proteja bunurile? Deși o poliță de asigurare nu poate preveni astfel de evenimente nefericite, aceasta îți oferă garanția despăgubirii.
Cu alte cuvinte, te asiguri că toate daunele vor fi reparate și că locuința ta își va recăpăta tot confortul, fără a face eforturi financiare majore. Să vedem de câte tipuri poate fi asigurarea locuinței, ce acoperă și de ce acte ai nevoie.
O poliță de asigurare a locuinței îți aduce o serie de avantaje:
Asigurarea obligatorie sau polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) este reglementată prin Legea 260/2008. În lipsa acesteia, nu poți beneficia de despăgubiri pentru eventuale daune produse de dezastrele naturale, deci va trebui să plătești reparațiile din bugetul propriu. De asemenea, o locuință neasigurată atrage după sine amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.
Dacă ai în proprietate mai multe locuințe, este nevoie să închei asigurări separate pentru fiecare dintre ele.
Asigurarea obligatorie a locuinței acoperă doar daunele produse de:
Aceasta acoperă exclusiv reparațiile structurii clădirii, dar nu asigură și bunurile din interiorul locuinței (cum ar fi mobilierul sau electrocasnicele), dependințele, anexele sau alte amenajări speciale. De asemenea, nu acoperă daunele produse de incendii, vandalism sau inundații cauzate de instalațiile defecte. Pentru a fi asigurat împotriva tuturor acestor tipuri de incidente care au ca rezultat avarierea proprietății, ai nevoie de o asigurare facultativă.
O mențiune importantă este faptul că nu poți încheia un contract PAD pentru clădirile aflate în clasa 1 de risc seismic. Cu toate acestea, potrivit noilor norme reglementate prin Legea 115/2023, ai posibilitatea de a încheia o asigurare facultativă pentru aceste tipuri de clădiri.
Prețul asigurării obligatorii a locuinței diferă în funcție de categoria în care se încadrează clădirea:
Asigurarea facultativă a locuinței reprezintă, de fapt, o poliță de asigurare extinsă, cu acoperiri extra. Aceasta acoperă daunele produse din alte cauze față de cele acoperite de asigurarea obligatorie. Pentru a încheia o poliță de asigurare facultativă, este necesar, însă, să ai și un contract PAD (cu excepția clădirilor aflate în categoria 1 de risc seismic, pentru care nu se eliberează asigurare obligatorie).
În funcție de ofertele asiguratorilor, poți beneficia de despăgubiri pentru:
Unele oferte includ și despăgubirea cheltuielilor pentru curățare și îndepărtarea resturilor, obiecte de valoare, electrocasnice și mobilier.
Prețurile unei asigurări facultative variază în funcție de ofertele asiguratorilor și de acoperirile opționale pe care ți le alegi. Poți solicita o ofertă personalizată în funcție de nevoile tale.
Pentru asigurarea unei locuințe, ai nevoie de:
De asemenea, asiguratorul poate avea nevoie și de informații suplimentare, cum ar fi istoricul de daune, anul construcției, număr de etaje, suprafața, tipul materialelor de construcție.
Polița de asigurare poate fi realizată în absența proprietarului, de către o persoană împuternicită.
Sursă: stiriimobiliare.ro
Citește noutățile Dixiflor pentru a rămâne la curent cu informațiile de pe piața imobiliară