Header Logo

5 sfaturi financiare când te-ai hotărât să nu mai locuiești cu părinți

5 sfaturi financiare când te-ai hotărât să nu mai locuiești cu părinți

 

Mutarea din casa părinților reprezintă cel mai important pas pe care îl fac spre independență tinerii. Cu gândul la libertate și un stil de viață modern, mulți nu iau în calcul toate responsabilitățile care vin la pachet cu traiul pe cont propriu. În calitate de proaspăt adult, acest proces s-ar putea să fie unul copleșitor, mai ales dacă salariul tău nu este prea mare și nici nu ai economii care să-ți faciliteze tranziția din casa părinților către un loc doar al tău, însă înainte de a face acest pas îndrăzneț, asigură-te că ești pe deplin pregătit pentru ceea ce urmează.

Iată câteva sfaturi financiare care te vor ajuta să iei cele mai bune decizii:

1.Stabilește care sunt cheltuielile prioritare.

A trăi pe cont propriu presupune mai mult decât să plătești chirie sau o rată pentru un credit ipotecar. În fiecare lună, pe lângă suma achitată pentru locuință, este necesar să plătești facturile pentru apă, electricitate, canalizare, gaze, telefon sau cablu TV. În plus, trebuie să iei în considerare cheltuielile cu alimentația, care pot fi destul de ridicate mai ales dacă nu ai experiență la cumpărături sau la gătit, costurile cu transportul sau cu întreținerea mașinii personale.

2.Pune la punct un buget.

Este important să știi pe ce se duc banii tăi și să te asiguri că cheltuielile lunare nu îți depășesc veniturile, iar cel mai bun mod de a face asta este prin bugetare. Așadar, dacă ești familiarizat cu costurile obișnuite ale unei gospodării sau ai identificat deja care sunt cheltuielile tale esențiale, mai departe stabilește și cât te costă asigurările, combustibilul, mâncarea și alte cheltuieli personale. Pune pe hârtie și valoarea totală a câștigurilor tale, iar dacă costurile depășesc suma încasată, atunci încearcă să reduci din cheltuielile mai puțin importante.

3.Creează un fond de urgență.

Atunci când trebuie să susții singur toate cheltuielile, venitul tău disponibil s-ar putea să nu acopere toate situațiile neprevăzute. La început, economisirea banilor este foarte dificilă, iar dacă ajungi într-o situație limită, ai posibilitatea de a apela pentru un împrumut rapid online. Cu siguranță nu îți vei dori să apelezi la părinții tăi ori de câte ori întâmpini o problemă. Va trebui să dovedești că ești suficient de matur să o rezolvi singur. În timp, dacă vei avea un câștig mai mare ori vei reuși să îți gestionezi banii mai bine, îți poți construi un fond de urgență pe care să te bazezi în cazul în care îți pierzi locul de muncă, dacă întâmpini o problemă medicală sau o altă situație neașteptată care te solicită din punct de vedere financiar.

4.Plătește datoriile la timp.

Dacă nu ești suficient de atent, întârzierea la plata facturilor, ratei sau chiriei îți va afecta independența financiară. Penalitățile vor mări considerabil sumele datorate, iar acest lucru îți va influența puternic bugetul. Pe lângă creșterea sumelor ce trebuie plătite, datoriile neachitate la timp îți afectează și scorul de credit, vital pentru contractarea unui împrumut pentru locuință sau chiar închirierea unei case. Așadar, încearcă să rambursezi datoriile la timp, pentru că întârzierile atrag după ele multe alte inconveniente. În plus, e mai ușor să elimini doar câteva cheltuieli lunare decât să gestionezi plata pentru o sumă neachitată o perioadă mai lungă de timp.

5.Cheltuie cât mai puțini bani când te muți.

Este inevitabil să nu cheltui bani în procesul de mutare, dar încearcă să-ți minimizezi costurile pentru a nu avea un start financiar greșit. Înainte de toate, caută-ți o locuință pe care ți-o permiți, cumpără inițial doar lucrurile absolut necesare. Mai exact, stabilește un buget pentru mutare și încearcă să te ții de el, dar fără să cheltui toți banii inutil pe lucruri pe care le poți cumpăra și mai târziu.

Ai decis să trăiești pe cont propriu pentru prima dată? Felicitări! În mod sigur este un pas uriaș pentru tine. 

Însă pentru a evita întoarcerea în casa părinților din cauza situației financiare, ia în considerare sfaturile prezentate și încearcă să-ți gestionezi cât mai bine finanțele pentru a transforma totul într-un succes.

 

Sursă: Ziare.com